Je kunt je aanmelden van 22 januari tot en met 16 februari.

Wie doen er mee met het Inwonersberaad?

Bij het inwonersberaad willen we de hele gemeenschap betrekken. Daarom doen er naast gelote inwoners ook drie andere categoriën deelnemers mee: Ambtenaren, Politici en Werkgevers. Hierdoor voelt iedere groep zich betrokken en ondersteunt de gemeenschap de uitkomsten van het inwonersberaad.

Hieronder zie je een overzicht:

  • Gelote inwoners: Om iedereen een kans te geven werken we met een loting. 6.000 Ingelote inwoners krijgen rond 22 januari een persoonlijke uitnodiging in de bus. Er is plaats voor 90 gelote inwoners.
    Nadat iedereen die mee wil doen zich ingeschreven heeft doen we nog een tweede loting. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat uit alle hoeken van de gemeente er deelnemers zijn van verschillende leeftijden. Je hoort 19 februari of je mee kunt doen. 
  • Ambtenaren
    Er is plek voor 7 ambtenaren die professioneel betrokken zijn bij de gemeente of provincie.
  • Politici
    Er is plek voor 8 politici uit de gemeente of provincie
  • Werkgevers/bestuurder
    Werkgever/bestuurders die betrokken zijn bij de gemeente. Er is plek voor 15 werkgevers/bestuurders.

Voor alle deelnemertypen geldt dat er bij overaanmelding een tweede loting zal worden gedaan. Alle deelnemers krijgen op 19 februari bericht of zij mee kunnen doen. 

Over jouw deelname

Ik vind het best spannend om mee te doen.

Natuurlijk is het best spannend om naar zo’n dag te gaan met misschien wel 136 mensen die je niet kent. We starten de gesprekken in kleine groepen van 4. We weten uit ervaring dat je zeker niet de enige bent die het spannend vindt. Maar we zien dat de deelnemers die komen graag met elkaar in gesprek gaan en vaak een hele fijne dag hebben.

We spreken ook spelregels af hoe we met elkaar om gaan en er is professionele begeleiding.

Waar zijn alle bijeenkomsten?

Alle bijeenkomsten zijn in Wageningen. Na 19 februari krijgen alle deelnemers bericht van hun deelname samen met het adres van de locatie.

Bij de inschrijving kun je aangeven of je (mogelijk) hulp nodig hebt om naar de locatie te komen. Wij kijken dan samen met jou en de andere deelnemers wat we kunnen regelen.

Moet ik naar alle bijeenkomsten als ik ben ingeloot en mij heb aangemeld?

Ja, je geeft je op voor de 5 bijeenkomsten tussen maart en juni.

Tijdens de Inwonertop wordt bepaald wat er belangrijk is. En er wordt al aan eerste voorstellen gewerkt.

Tijdens de Inwonerraad aan het einde wordt er ook echt besloten over wat er in het Inwonerakkoord moet komen.

Tijdens de Tussenbijeenkomsten worden de voorstellen verder met elkaar uitgewerkt.

Alle data op een rijtje:

  • Zaterdag 15 maart gaan we van start met de Inwonertop, met als centrale vraag: Hoe gaan wij in de toekomst van A naar B in Wageningen?. 
  • Woensdag 2 april – Het werkatelier in de avond
  • Zaterdag 12 april – Het inspiratiecarrousel overdag.
  • Woensdag 14 mei – Het tweede werkatelier in de avond.
  • Zaterdag 14 juni – Het Inwonersberaad wordt afgesloten met de Inwonerraad op zaterdag 14 juni. Daar bepaal je samen met de andere deelnemers welke voorstellen worden opgenomen in het Inwonersakkoord. Dit Inwonersakkoord wordt aangeboden aan alle partners van het Inwonersberaad Wageningen.
Kan ik ook namens iemand anders mee doen of namens een belang?

Nee, dat kan niet. Je doet altijd op persoonlijke titel mee. Je gaat met elkaar in dialoog over wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk neem je daarin je eigen persoonlijke ervaringen en kennis mee. Maar je hoeft geen belang te verdedigen. Je spreekt ook niet namens een achterban.  

Ik heb dieetwensen in verband met mijn geloofsovertuiging of een allergie

Dat is geen probleem. Bij je aanmelding kun je je dieetwensen doorgeven.

Ik heb hulp nodig om bij de locatie te komen

Bij je aanmelding kun je aangeven hoe je van plan bent om naar de locatie te komen en of je eventueel assistentie nodig hebt.

Alle deelnemers ontvangen ook een link naar een online carpoolbord. Daar kun je aangeven of je graag mee wilt rijden, of juist nog een plekje in de auto over hebt!

Ik heb een beperking en mogelijk assistentie nodig

Bij je aanmelding kun je aangeven of je een beperking hebt en waar je eventueel assistentie voor nodig hebt. Je kunt ook altijd iemand meenemen.

Heb je bijvoorbeeld een hulp hond mee dan is dat geen probleem.

Heb je bijvoorbeeld autisme en een rustruimte nodig gedurende de bijeenkomst? Geef dat aan bij je aanmelding.

Vergoeding voor ingelote deelnemers

Om het jou makkelijker te maken om mee te doen kun je een vergoeding krijgen. Voor elke fysieke bijeenkomst is dit €50,- euro. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om oppas te betalen. Of het maakt het wat makkelijker om vrij te nemen van je zaterdagbaantje. Als je alle 5 de bijeenkomsten erbij bent ontvang je in totaal 250 euro.

Over het Inwonersberaad

Wat is een Inwonersberaad?

Een Inwonersberaad is een soort burgerberaad.

Een burgerberaad is een overleg met de hele samenleving. Als deelnemer spreek je steeds andere mensen en de bijeenkomsten zijn afwisselend. Je gaat in gesprek over de toekomst van de gemeente Nieuwegein. En voor de doeners: Je werkt ook aan voorstellen.

In de gesprekken praat je over wat je belangrijk vindt. Inwoners die door een loting zijn uitgekozen gaan met elkaar aan de slag. In een Burgerberaad krijgen inwoners de ruimte om mee te beslissen over de toekomst. 

In het beraad is er plek voor alle stemmen. Het proces wordt begeleid door een ‘moderator’ (gespreksbegeleider) van de Stichting G1000.nu. Ook zijn er mensen die de kleinere groepen ondersteunen. Het gesprek staat centraal, niet het debat. Deelnemers krijgen ook informatie over het onderwerp en gaan in gesprek met experts. 

Lees meer over G1000 Burgerberaden op onze website.

Waar gaat het Inwonersberaad Wageningen over?

De vraag die het inwonersberaad met elkaar gaat beantwoorden is:

“Hoe gaan wij in de toekomst van A naar B in Wageningen?”

Deze vraag richt zich op de mobiliteit in wageningen, maar het staat de deelnemers vrij om andere onderwerpen in te brengen.

Hoe lang duurt het Inwonersberaad Wageningen?

Het hele proces duurt een aantal maanden vanaf de start van de Inwonertop. We zijn al langer bezig met alle voorbereidingen samen met de gemeente. Na de eerste bijeenkomst op 15 maart 2025 volgen er nog vier bijeenkomsten. De laatste daarvan is op 14 juni 2025.

Gaat een inwonersberaad altijd over mobiliteit?

Nee, een inwonersberaad kan over allerlei onderwerpen gaan. Onderwerpen waar niet meteen een kant en klaar antwoord op is, maar die wel van grote invloed zijn op de hele samenleving.

Waarom doen er niet alleen inwoners mee?

Een G1000 Burgerberaad is niet alleen bedoeld om tot goede voorstellen te komen, maar ook om elkaar te ontmoeten en vertrouwen te krijgen in de toekomst en in elkaar. Daarom vindt er in het G1000 Burgerberaad een gesprek plaats tussen de burger en de overheid. Zo kunnen we als hele samenleving na het maken van de plannen ook aan de slag om ze te realiseren. 

Doet de gemeente wel iets met de uitkomsten van het Inwonersberaad Wageningen?

De gemeenteraad heeft vooraf beloofd om de uitkomsten van het Inwonersberaad serieus te nemen. De gemeenteraad heeft gezegd  óf de voorstellen van het Inwonersberaad over te nemen, óf aan iedereen uit te leggen waarom sommige voorstellen (nog) niet worden overgenomen. Maar er zijn vast ook voorstellen waar inwoners zelf mee aan de slag willen!

Over de loting

Waarom wordt er met loting gewerkt?

Het is helaas niet mogelijk om alle inwoners van de gemeente te laten deelnemen aan een inwonersberaad. Daarom hebben we gekozen voor 120 deelnemers. Om iedereen een kans te geven werken we met loting. Ingelote burgers krijgen eind januari een persoonlijke uitnodiging in de bus en kunnen zich met een unieke code aanmelden.

Tweede loting

6.000 deelnemers krijgen een uitnodigingsbrief. Als we meer dan 136 aanmeldingen ontvangen wordt onder de aanmeldingen een tweede loting uitgevoerd.

We zorgen er dan voor dat we een zo verschillend mogelijke groep in de zaal hebben. Dat betekent dat we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er net zoveel mannen als vrouwen mee doen, mensen van verschillende leeftijden en verschillende opleidingstype en uit verschillende kernen van de gemeente.

Over de organisatie

Wie organiseert het Inwonersberaad eigenlijk?

G1000.nu begeleidt het Inwonersberaad. Het projectteam voor de praktische organisatie bestaat uit werknemers van de gemeente Wageningen en werknemers van Stichting G1000.nu

De stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en heeft een Raad van Toezicht die er op let dat het team van G1000.nu zich ook echt niet met de inhoud bemoeit. Deelnemers en partners kunnen rechtstreeks bij de Raad van Toezicht terecht bij vragen of klachten over het proces.

Voor de praktisch organisatie van het Inwonersberaad Wageningen is er een gezamenlijk projectteam in het leven geroepen onder leiding van G1000.nu.

Ik ben enthousiast en ik wil meedoen!

Wat leuk dat je enthousiast bent. Deelname aan het inwonersberaad wordt bepaald door loting. Je kunt je dus niet aanmelden zonder uitnodigingsbrief.

Wat wel kan:

Tijdens het proces plaatsen we voorstellen waar aan gewerkt wordt op de website. Je kunt daarop reageren om ze beter te maken.

Je kunt als toeschouwer naar de bijeenkomsten komen. Aanmelden als toeschouwer bovenaan deze pagina.

Wil jij kennis en expertise delen op de inspiratie en informatiemarkt? Neem contact met ons op!